Wist je dat je darmflora invloed heeft op afvallen? Dat klopt. Er zijn bepaalde darmbacteriën die meer of minder energie uit onze voeding halen. Dat wil zeggen dat iemand met slechte darmbacteriën meer calorieën opneemt uit hetzelfde taartje, dan de buurman die vooral goede darmbacteriën heeft. Gelukkig heb je zelf iets te zeggen over je darmflora. In deze blog vertel ik wat je kan eten om je darmen een gezonde boost te geven.
Vezels
Als je wilt afvallen, is het belangrijk om voldoende vezels te eten. Onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 20 tot 40 gram vezels per dag. Maar meestal halen we slechts een schamele 15 tot 20 gram per dag.
Onze voorouders aten zelfs 120 tot 140 gram vezels per dag (omdat ze hele vieze dingen aten zoals brandnetelsteeltjes enzo). Met een vezelrijk dieet raak je eerder verzadigd en het geeft zelfs een lager risico op hart- en vaatziekten.
De gemiddelde Nederlander denkt bij vezels meestal aan volkorenbrood. Toch zijn de vezels uit brood misschien wel de minst interessante vezels voor je darmen. In groenten en fruit zitten veel meer verschillende vezels dan in brood. En je krijgt er nog gratis vitaminen en mineralen bij ook!
Er zijn oplosbare en onoplosbare vezels. De onoplosbare vezels vind je in alles waar je flink op moet kauwen, zoals boerenkool, wortels, noten en in volkoren granen.
De oplosbare vezels zijn het echte voedsel voor je darmbacteriën. Dit zijn vormen van koolhydraten, die door je darmflora als voedsel gebruikt kunnen worden. Je bacteriebewoners gaan ermee aan de slag om ze te fermenteren. En als dank maken ze allerlei stoffen aan die onze darmgezondheid ten goede komen. Helaas zijn dit de vezels die we meestal te weinig eten, waardoor we onze darmflora als het ware uithongeren. Het gevolg is dat onze darm zijn energie uit zijn eigen voorraad haalt, waar je heel moe van kan worden. Oplosbare vezels vind je in ouderwets voedsel zoals de ‘vergeten groenten’ (pompoen, pastinaak en schorseneren). Je vind ze ook in bonen en in havermout, in fruit zoals appel, banaan, vijgen en dadels. En je vind ze in gekookte en afgekoelde zetmelen zoals aardappels en rijst.
Antioxidanten
Antioxidanten zijn stoffen die ontstekingen tegen gaan en daarmee het milieu in je darmen goed houden. Je vind ze in de bekende ‘super-foods’ zoals acai-bessen en mangosteen. Ben je geen fan van deze hippe super-food trend? Geen probleem, je vind ze ook in oer-Hollandse groenten zoals spruitjes en boerenkool. Zelfs de bescheiden blauwe bes en framboos zitten er vol mee. En ze zijn ook nog eens heel vezelrijk, waardoor sneller een vol gevoel krijgt. En een vol gevoel, leidt tot minder eten, waardoor je sneller afvalt. Verder vind je de antioxidanten in noten, pitten, zaden, lever en in de omega-3 vetzuren in vis(olie).
Levend voedsel
Een laatste ondersteuning voor je darmbacteriën kun je geven door ze met hun vriendjes te laten spelen. Ik heb het over gefermenteerde voeding. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Ze zorgen ervoor dat ze stoffen in een product omzetten. Waardoor de zuurgraad, de geur, de smaak of het uiterlijk verandert.
Fermentatie vindt plaats bij het maken van verschillende soorten levend voedsel. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, sojasaus, droge worst en azijn. Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel duurzamer te maken.
Fermenteren verandert het voedsel. Sommige producten worden beter verteerbaar. Of bepaalde stoffen worden omgezet. Bijvoorbeeld in yoghurt. Het fermenteren zorgt ervoor dat de melksuiker lactose wordt omgezet in melkzuur.
Gezonde leefstijl
En als laatste is ook je leefstijl van invloed op de gezondheid van je darmflora. De grote gezondheidspijlers zijn hier van belang: voldoende beweging, voldoende ontspanning, voldoende slaap en weinig stress zijn essentieel voor een gezond spijsverteringsstelsel. En een gezond spijsverteringsstelsel, helpt je met afvallen. Dit klinkt misschien niet revolutionair, maar in de huidige tijd valt de uitvoering hiervan niet altijd mee.