Drinken tijdens sporten met warm weer
in Voeding
1 min. leestijd

Drinken tijdens sporten met warm weer

De meteorologische zomer is begonnen en de temperaturen stijgen. Iedereen weet dat het belangrijk is om dan goed te blijven drinken tijdens het sporten. Maar wat en hoeveel kan je dan het beste drinken? Dat vertel ik je in deze blog.

Genoeg drinken
Drink ongeveer 1,5 keer zoveel vocht als je zweet verliest. Om te weten hoeveel zweet je verliest, kan je jezelf voor het sporten wegen en vervolgens na het sporten weer. Het aantal kg dat je lichter bent na het sporten, staat voor het aantal liters vocht dat je bent verloren. Het lichaamsgewicht mag maximaal 1 tot 2% gedaald zijn na het sporten.

Niet alleen maar water
Drink niet alleen water. Tijdens het zweten verlies je vocht, zout en mineralen. Om de energievoorraad, het zout en de mineralen op peil te houden, is het aan te raden om Isotone sportdrankjes te drinken. Isotone sportdrank is water met een hoeveelheid zout en suiker die overeenkomt met je eigen lichaamswater. Gewoon kraanwater bevat maar heel weinig zout en geen suiker, terwijl je dit wel verliest.

Isotone sportdrank herkennen
Er zijn zo veel soorten sportdranken, dat het soms lastig is om te bepalen welke nou isotoon en welke sportdranken hypertoon zijn. Isotone sportdranken zijn te herkennen aan dat er ‘Isotoon’ op het etiket staat. Denk aan Isostar en AA drink Isostone. Twijfel je? Dan kan je het ook zien aan de hoeveelheid natrium en koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten zou tussen de 4 en 8 gram per 100 ml moeten zijn en de hoeveelheid natrium rond de 400mg per 100 ml.

Zelf sportdrank maken.
Je eigen sportdrank maken is absoluut geen hogere wiskunde. Je neemt een halve liter water, je doet er wat siroop, ranja of diksap bij, vervolgens nog een mespuntje zout bij en je bent klaar.

  • Zorg wel voor een concentratie van minimaal 4% en 8% koolhydraten. Voor een bidon van 500 ml is dit dus maximaal 40 gram.
  • Voeg 0,5 gram zout toe per 500 ml water.

Hoeveel ml siroop heb je nodig voor 40 gram koolhydraten? Dit kan je heel makkelijk berekenen.
100 ml siroop bevat 78 gram koolhydraten. 40/78*100 = 51 ml

Voor 40 gram koolhydraten heb je dus 51 ml siroop nodig.
Deze zelfgemaakte sportdrank is voor de meeste inspanningen die tot 3 uur duren meer dan voldoende. Bij langdurige trainingen of wedstrijden ben je afhankelijk van het type koolhydraten in een sportdrank. In dat geval zijn de standaard isotone sportdranken beter, omdat hier ook elektrolyten aan toegevoegd zijn.

Reactie plaatsen