de sportprofessor 350x101
Home
Over mij
Diensten
Leefstijlcoach
Voedingsanalyse
Personal training
Blog
Contact
Gratis kookboek
de sportprofessor 350x101
Home
Over mij
Diensten
Leefstijlcoach
Voedingsanalyse
Personal training
Blog
Contact
Gratis kookboek
In dit artikel
Inhoudsopgave
  • Waarom is vet belangrijk?
  • Hoeveel vet heb ik nodig?
Artikelen in Vetten
Wat is verzadigd vet?
Verzadigde vetzuren zitten vooral in producten die hard zijn bij...
Wat zijn onverzadigde vetten?
De onverzadigde vetten worden over het algemeen gezien als de gezonde vetten. Ze...
Wat is transvet?
Transvet is een bron van ellende. Het is van industriële komaf en daarmee...
Home
Gezonde leefstijl kennisbank
Vetten
vetten

Vetten

De afgelopen decennia werden vetten vaak als de grote boosdoener gezien. Deze boosdoeners zouden ervoor zorgen dat mensen tientallen kilo's aankwamen. Gelukkig is dat beeld ondertussen bijgesteld. Hoewel er nog steeds mensen zijn die vet zoveel mogelijk vermijden. Dat is niet verstandig. Vet is een voedingsstof die je lichaam nodig heeft. Net zoals koolhydraten en eiwitten.

Vetten kunnen we onderverdelen in twee groepen:
1. verzadigde vetten (komt voor in: vlees, eieren, zuivel en palmolie)
2. onverzadigde vetten (komt voor in: olijfolie, vette vis, lijnzaad, walnoten, margarines, en maisolie)

Waarom is vet belangrijk?

Als eerst levert vet energie. Maar liefst 9 kcal per gram. Daarmee is het de grootste energiebron die we kennen. Overigens blijven vetten lang in de maag zitten. Dat zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt.

Daarnaast zorgt het ervoor dat de vitamines A, D, E en K kunnen absorberen. Deze vitamine's zijn alleen oplosbaar in vet. Vitamine B en C zijn oplosbaar in water.

Tevens is vet een leverancier van essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die we nodig hebben voor onze vitale functies, maar die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Je zult ze dus uit je voeding moeten halen.

Tot slot is vet een smaakmaker. Het geeft smaak aan eten. Dat komt omdat het een belangrijke drager is van smaakstoffen in de mond. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat al het vette eten goed is. Integendeel. Er is niks mis met een scheutje olijfolie door de pastasaus.

Hoeveel vet heb ik nodig?

De European Food Safety Authority stelt dat gezonde volwassenen tussen de 20 en de 40% van de totale energiebehoefte bedraagt. Waarvan maximaal 5-6 procent uit verzadigd vet en niet meer dan 1 procent transvet. Het Voedingscentrum hanteert dezelfde richtlijn, maar vermeld dat de maximale hoeveelheid bij overgewicht lager is. Namelijk 35% van de totale energiebehoefte. 

Er zijn experts die pleiten dat de bovengrens hoger ligt, terwijl er ook onderzoekers zijn die pleiten om juist minder vet te nemen. Hoe dan ook: maak je niet te veel zorgen over de hoeveelheid vet. Het is veel belangrijker om de goede soort vet in te nemen.

vetten-hoeveelheidDe aanbevolen hoeveelheid van de verschillende soorten vet

  • Leefstijl coaching
  • Personal training
  • Voedingsanalyse
  • Kennisbank
  • Privacy
  • Contact

Contactgegevens

  • De sportprofessor
  • Weegschaalstraat 3
  • 5632CW Eindhoven
  • iris@desportprofessor.nl

KvK nummer: 78027438

Edit category Dashboard Settings Website Design Category cached on Tue. 31 Jan 15:05
Renew cache
Irritante cookiemelding
Fijn dat je er bent! Ik gebruik cookies op mijn website om de gebruikerservaring optimaal te houden. Privacy
Alleen Functioneel
Accepteer alle
Cookie instellingen
Privacy
Voorkeuren opslaan