Hardlopen: Ontdek hoe jij een voorvoetloper wordt
5 min. leestijd

Hardlopen: Ontdek hoe jij een voorvoetloper wordt

(Bijna) alle professionele hardlopers lopen op hun voorvoeten. Dit is de meest efficiënte manier van lopen. De meeste recreatieve hardlopers lopen met een haklanding. Dat wil zeggen dat ze eerst op hun hak landen en daarna hun voeten verder afwikkelen. Dit is een stuk minder efficiënt. In deze blog vertel ik je waarom dit zo is, wat de twee grootste voordelen van een voorvoetlanding zijn en geef ik je praktische tips, zodat jij een voorvoetloper kan worden.


Waarom zou je een een voorvoetloper willen worden?

Er zijn twee grote voordelen aan landen op je voor- of middenvoet. Het eerste voordeel van een voorvoetloper, is dat ze veel efficiënter lopen. Ze remmen namelijk niet af. Als je op je hak landt, dan rem je jezelf wel bij iedere pas een beetje af. Dit komt omdat je bij iedere stap een beetje over je voorste been heen moet stappen.

Daarnaast worden je spieren, pezen en gewrichten meer belast. Ze moeten steeds de impact van de landing opvangen. Bij voorvoetlopers vangen de voetspieren de impact van de landing op. En die voetspieren zijn hiervoor gemaakt. Daardoor is de kans op blessures kleiner, loop je efficiënter (lees: sneller) en loop op een natuurlijke manier.

Verwende voeten

Onze voeten zijn verwend. Hardloopschoenen zijn er in honderden verschillende soorten en maten. Schoenen met gewone demping, of juist met extra veel demping. Schoenen met een extra laagje tegen (over)pronatie, schoenen met een ultrafoam waardoor je het gevoel zou moeten krijgen dat je vliegt en er bestaan zelfs schoenen die beweren dat ze jouw energie terug geven! Het nadeel van al deze hardloopschoenen is dat ze een dikke verhoging in de hak hebben, om alle 'klappen' op te vangen. Door deze hakverhoging landt je al erg snel op je hakken. En dat is juist wat we niet willen.

hardloopschoenen-voorvoetloper-worden

Lopen op de natuurlijke manier

Als je wilt een voorvoetloper wilt worden, dan is het eerste stap om te lopen op de natuurlijke manier. Van nature landen we namelijk op onze voorvoeten. Spring maar eens in de lucht op je blote voeten. Ik weet zeker dat je op je voorvoet zult landen. Land je op je hak? Dan trillen je kaken eruit!

Leren lopen op de natuurlijke manier doe je door je hardloopschoenen (of sneakers) ging af en toe in de schoenenkast te laten staan. Loop thuis vaker op blote voeten. En probeer eens een klein stukje op gras te joggen. Kijk eens hoe dat voelt op blote voeten. Je zult merken dat je op je voor- en middenvoet zal landen. Omdat je geen demping hebt, is een haklanding simpelweg erg pijnlijk op blote voeten, waardoor je vanzelf op de natuurlijke manier zult lopen.

Door op blote voeten op gras rustig te dribbelen, train je alle spieren die zorgen voor de demping. Zo hoef je jouw demping niet meer uit je schoenen te halen, maar doet je lichaam dat uit zichzelf. Dit is de natuurlijke manier van lopen. Toen we in de oertijd nog beren moesten vangen, deden we dat ook op onze blote voeten en niet op hardloopschoenen.

Langzaam opbouwen

Het belangrijkste is om het rustig op te bouwen! Het zou best kunnen dat je na 2 minuten dribbelen door het gras, de volgende dag al spierpijn in je voeten hebt. Dit komt omdat de voetspieren voor het eerst in lange tijd actief geweest zijn. In een hardloopschoen hoeven die voetspieren niks te doen. De schoen vangt namelijk de klappen opvangt. Begin dus met 1 minuut en doe dit elke keer weer een minuutje langer.

Geduld is de sleutel tot succes!

Extra tips

Naast dat het goed is om regelmatig op blote voeten te lopen, is het ook van belang om aanvullende oefeningen te doen om je voeten en kuiten te trainen. Zo zijn er minimalistische schoenen op de markt. Deze schoenen hebben weinig demping, waardoor je als vanzelf op de natuurlijke manier zult gaan lopen. Hierdoor wordt je als vanzelf een voorvoetloper.

Het werkt ook regelmatig korte versnellingen aan je training toe te voegen. Als je sprint, landt je namelijk automatisch op je voorvoet. Voeg een paar korte sprintjes toe aan je duurloop.

Reactie plaatsen