Waarom heb ik 's avonds honger nu ik meer sport?
in Voeding
2 min. leestijd

Waarom heb ik 's avonds honger nu ik meer sport?

We hebben 's avonds allemaal wel eens honger. En ik val meteen met de deur in huis: dit kan talloze oorzaken hebben. Voedingspatronen zijn ontzettend persoonlijk. In deze blog deel ik een aantal redenen waar het eventueel mee te maken kan hebben. Maar - helaas pindakaas - bestaat er simpelweg geen one-size-fits-all-oplossing. Het blijft zoeken naar wat voor jou werkt.

Je energiebalans

De eerste factor waar het aan kan liggen heeft te maken met je energiebalans. Sporten kost energie. En als je vaker sport dan normaal, dan heb je simpelweg meer energie nodig. Het verschilt per persoon hoeveel energie dat precies is. Je energiebehoefte heeft onder andere te maken met je beroep, lengte, leeftijd, spiermassa, gewicht, de frequentie van je trainingen, hoe intensief je trainingen zijn en zelfs met je voedingspatroon (flexitariër, vegetariër, veganistisch).

Bedenk hoeveel je at toen je wat minder sportte en hoeveel je nu eet. Is je voedingspatroon precies hetzelfde als toen je weinig sportte? Daar zou het dan aan kunnen liggen. Als je meer energie verbrand, dan zul je ook meer energie binnen moeten krijgen.

Vezels

Het kan ook te maken hebben met vezels. Vezels geven je een verzadigd gevoel. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels is 30 tot 40 gram per dag. Slechts 10% van de Nederlanders krijgt genoeg vezels binnen. De overige 90% haalt maar een schamele hoeveelheid van 20 tot 25 gram per dag. Dat is (veel) te weinig.

De natuur schenkt ons de meest vezelrijke producten die er zijn: onder andere groenten, fruit, noten en onbewerkte granen. Gebruik ze! we krijgen ze niet voor niks.

Zorg dat je in ieder geval dagelijks genoeg groente en fruit binnenkrijgt. Zo’n 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. 250 gram groenten zijn ongeveer 5(!) opscheplepels. En kies voor vezelrijke producten. Zoals zijn spruitjes, tuinbonen, bloemkool, sperziebonen en andijvie. Fruitsoorten met een hoog vezelgehalte zijn onder andere vijgen, gedroogde pruimen, appels (met schil!), sinaasappels en bananen. Andere producten met een hoog vezelgehalte zijn onder andere roggebrood en volkorenkrentenbrood, muesli, tarewzemelen en lijnzaad, volkoren pasta, peulvruchten, kapucijners, quinoa en zilvervliesrijst. 

Voeg eventueel wat muesli (zonder toegevoegd suiker), vijgen, appel met schil of een banaan aan je kwark toe. Je kan eventueel ook nog wat zemelen toevoegen. Belangrijk is wel dat je genoeg drinkt; in dat geval geven de vezels een optimaal resultaat.

Drink genoeg

Over drinken gesproken: als je meer sport, dan zweet je meer. En als je meer zweet, heb je meer vocht nodig. Je moet je vochtgehalte goed aanvullen. Een vochttekort van 2% geeft namelijk al een dorstgevoel. En deze hoeveelheid kan al snel ontstaan tijdens het sporten. 

Daarnaast is het goed om te weten dat het honger- en dorstcentrum in onze hersenen dicht bij elkaar zitten. Het kan dus wel eens gebeuren dat je denkt dat je honger hebt, maar het blijkt dorst te zijn. Het drinken van een extra glas water is in dat geval zeker het proberen waard!

Tot slot

Een onverzadigd gevoel na het avondeten kan meerdere oorzaken hebben. De drie bovenstaande oorzaken komen het meest voor. Kijk er eens naar en probeer wat dingen uit. Bij voeding geldt: het blijft een kwestie van proberen, ervaren en opnieuw proberen.

Reactie plaatsen