Waarom is gezonde voeding belangrijk?
7 min. leestijd

Waarom is gezonde voeding belangrijk?

Gezonde voeding is belangrijk. Dat weten we allemaal. De afgelopen jaren zijn we ons meer bewust geworden van wat we allemaal eten en is gezonde voeding een ware trend geworden. Maar waarom is gezond eten dan zo belangrijk? Wat heb je er aan? In deze blog deel ik 7 redenen over het belang van een gezond voedingspatroon. 

Gezonde voeding voor een goed gevoel!

Eten heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Je kent het vast wel: je zit niet lekker in je vel en je voelt je misschien neerslachtig. Al snel grijpen we dan naar iets lekkers. En dat lekkere is geen gezonde keuze. Terwijl je van je snack geniet, voel je je eventjes beter. Maar helaas is dat voor korte duur. Door slecht te eten, voel je je uiteindelijk nog slechter.

Gelukkig is het tegenovergestelde ook waar: als je goed eet, krijg je uiteindelijk ook een beter gevoel over jezelf. Gezonde voeding heeft effect op jouw brein. Zo bevat een banaan 10mg dopamine. Dat is een stofje wat zorgt voor positiviteit in de hersenen. Je zorgt goed voor je lichaam en je geeft je lichaam wat het nodig heeft. Je voedt je lichaam, in plaats van dat je het vult met ongezonde snacks.

Gezonde voeding - goed gevoel

Je krijgt meer energie

Wanneer je slecht en onvoldoende eet, dan merk je dat meteen in je energielevel. Je bent snel moe, je voelt je uitgeput en daarnaast kun je je minder goed concentreren. Je krijgt behoefte aan snelle suikers. Je neemt deze suikers met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel gaat stijgen. Hierdoor krijg je weer energie. Alleen daalt die bloedsuikerspiegel vanzelf weer, waardoor je al snel een energiedip krijgt.

Als je de snelle suikers laat liggen, dan zijn de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel een stuk kleiner. En een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je geen energiedipjes meer krijgt. Dus dan heb je die snelle suikers helemaal niet meer nodig ;-)

Goede voeding = vitaminen en mineralen

Een van de belangrijkste redenen van een gezond voedingspatroon, zijn de voedingsstoffen om jouw lichaam op peil te houden. Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, groei en ontwikkeling. Het zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in je voeding, met als hoofdfunctie: het regelen van lichamelijke processen. De meeste dienen als co-enzymen. Dat betekend dat deze enzymen chemische reacties in en om de cel kunnen vertragen of versnellen. Daarnaast stimuleert het naast de fysieke voordelen, ook je mentale gesteldheid en zul jij je veel beter voelen met een gezond voedingspatroon, dan wanneer je alleen maar junkfood eet.

Door gezonde voeding heb je minder kans op ziektes

Gezonde voeding kan ziektes voorkomen, slechte voeding kan allerlei ziektes veroorzaken. Wereldwijd overleden de meeste mensen door hart- en vaatziekten. Het is al jaren doodsoorzaak nummer 1. En het ergste is dat deze ziekten voorkomen kunnen worden. Simpelweg door het aanhouden van een gezond voedingspatroon.

Met een gezond voedingspatroon kan je afvallen

In Nederland heeft 50,2% van de volwassenen overgewicht. Dit komt onder andere door slechte voeding, te veel voeding en te weinig beweging. Als je frisdrank inruilt voor water en gefrituurd eten vervang voor groente en fruit krijg je simpelweg minder calorieën binnen. En als je minder calorieën binnen krijgt, dan dat je op een dag verbrandt, dan zul je als vanzelf gaan afvallen. Dit is de basis van afvallen. En daar heb je echt geen maaltijdvervangers of poedertjes voor nodig.

Je bent minder gestresst

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die veel junkfood en bewerkt voedsel eten, sneller te maken krijgen met depressies en stress-klachten. Voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, creatine en vitamine D zorgen voor een beter gebruik van de hersenen. Het stimuleert het cognitieve vermogen terwijl junkfood er zelfs voor kan zorgen dat het cognitieve vermogen afneemt of zelfs verdwijnt. Ook is gezonde voeding van invloed op je slaapritme. Als je vlak voor het slapen gaan nog een kop koffie neemt, een suikerrijke snack of een glas wijn, zul je minder goed slapen. En als je slecht slaapt, dan heeft dat vrijwel direct invloed op je stressbestendigheid en eetgedrag.

Wees lief voor je lichaam, je hebt er maar één!

Tot slot de laatste reden van het belang van gezonde voeding. En dat gaat om jezelf. Jouw lichaam is als een fabriek die er alles aan doet om te overleven. Wil je goed voor je lichaam zorgen, of maakt het je allemaal niet zo veel uit? Bedenk goed waarom jij gezonder wilt eten. Waar loop je tegenaan? Naast alle fysieke en mentale voordelen kan je met betere keuze’s ook je steentje bijdragen aan dier en milieu. Ga voor jezelf na hoe jouw eetpatroon eruit ziet en hoe het zit met de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Denk je dat het in balans is? Top! Is er verbetering nodig en wil je dit graag aanpakken? Laat het me weten, zodat ik je kan helpen.

Reactie plaatsen